BTW zonnepanelen terugvragen, dat kan!
De btw op de aankoop-, installatie- en onderhoudskosten van zonnepanelen kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Ook als je deze zonnepanelen als particulier hebt aangeschaft. Met zonnepanelen lever je regelmatig en tegen vergoeding stroom aan jouw energieleverancier. Dit maakt jou voor de levering van energie btw-ondernemer.
Vergoeding voor energie:
Voorwaarde voor de btw-teruggave op zonnepanelen, is dat het gaat om kleinverbruikaansluitingen (3x80A).
Als je van jouw energieleverancier een bedrag ontvangt voor de door jou geleverde stroom, noemen we dat een vergoeding voor de btw. Met de zogeheten salderingsregeling verrekent de energiemaatschappij de door jou geleverde stroom met de door jou afgenomen stroom. Ook bij saldering is sprake van een vergoeding voor btw. Als je op jaarbasis meer stroom verbruikt dan je afneemt, ben je namelijk btw-ondernemer. Een eventuele ontvangen subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen heeft geen invloed op de hoogte van de btw-teruggaaf.
Hoe kun je de btw op zonnepanelen terugvragen?
Je meldt je aan als ondernemer bij de Belastingdienst, zodat je recht heb op btw-teruggave. De hoogte van jouw btw-teruggave is afhankelijk van de opwekcapaciteit van de zonnepanelen. Daarnaast moet je ook btw betalen over de vergoeding voor de stroom die je teruglevert én in de meeste gevallen voor de stroom die je zelf verbruikt. Administratiekantoor Fin4you kan voor u de aanmelding verzorgen net als alle vervolgstappen die er genomen dienen te worden.
BTW op teruglevering stroom eigen verbruik
Op jouw btw-aftrek moet je nog een correctie aanbrengen. Omdat je btw-ondernemer bent, moet je namelijk btw berekenen en afdragen over de vergoeding die je ontvangt voor de teruglevering van stroom en (alleen bij niet-geïntegreerde zonnepanelen) over de stroom die je zelf direct verbruikt. De btw bereken je over de marktprijs. Dit is de prijs inclusief energiebelasting, maar exclusief btw, die je voor stroom aan jouw energieleverancier moet betalen. Omdat in de praktijk vaak moeilijk is vast te stellen hoeveel stroom je teruglevert en hoeveel stroom je direct verbruikt, zijn er forfaits vastgesteld. Dit zijn een soort fiscale vuistregels. Als je gebruikmaakt van een forfait, mag je geen btw in rekening brengen aan jouw energieleverancier. De geleverde energie komt dan automatisch in mindering op je jaarafrekening.
De regels:
- Zonnepanelen vóór 20 juni 2013
Heb je voor 20 juni 2013 zonnepanelen op jouw woning laten plaatsen? Dan komt de Belastingdienst over het algemeen niet aan jouw verzoek om teruggave tegemoet. Voor zonnepanelen die voor 20 juni 2013 gefactureerd zijn, verleent de Belastingdienst namelijk alleen een teruggaaf als je jezelf tijdig als btw-ondernemer hebt aangemeld. Tijdig wil zeggen binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin de zonnepanelen zijn gefactureerd.
- Zonnepanelen vanaf 20 juni 2013
Voor zonnepanelen die vanaf 20 juni 2013 gefactureerd zijn, verleent de Belastingdienst een teruggaaf als je jezelf binnen vijf jaar na het jaar van aanschaf van de zonnepanelen als btw-ondernemer hebt aangemeld én het verzoek tot teruggaaf hebt ingediend.
Hulp nodig?
Wil je de btw op zonnepanelen terugvragen en wil je dat dit goed gebeurt? Of ben je benieuwd naar het effect van de btw-teruggave op je aanschaf? Laat administratiekantoor Fin4you met je meekijken bij je investeringen. Zij weten precies hoe je gebruik kunt maken van fiscale regelingen en helpen je graag! Bekijk op onze pagina wat we voor je kunnen betekenen.