Fin4you-Zonnepanelen

Weet wat je zonnepanelen opleveren

Gaat u binnenkort zonnepanelen kopen of heeft u onlangs zonnepanelen geplaatst op uw woning? Dan kunt u mogelijk de btw terugvragen over de kosten van aanschaf en plaatsing van deze zonnepanelen. Uit een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie (zaak Fuchs, nr. C-219/12) blijkt namelijk dat particulieren als btw-ondernemer kunnen worden aangemerkt als zij de elektriciteit die zij hebben opgewekt met de zonnepanelen leveren aan het elektriciteitsnet.

Procedure terugvragen btw zonnepanelen

Om de btw over de kosten van aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen terug te vragen moet u geregistreerd zijn bij de Belastingdienst als btw-ondernemer. Als u alle elektriciteit die u produceert met de zonnepanelen levert aan de elektriciteitsmaatschappij en hiervoor van de elektriciteitsmaatschappij een vergoeding ontvangt, dan kwalificeert u als btw-ondernemer. Er is sprake van duurzame exploitatie van de zonnepanelen. Indien u kwalificeert als btw-ondernemer, dan kunt u de btw over de kosten van aanschaf en plaatsing terugvragen door het indienen van een aangifte omzetbelasting over het tijdvak waarin u de zonnepanelen heeft aangeschaft. Het is derhalve van belang om u tijdig aan te melden als btw-ondernemer.

Betalingsprocedure btw zonnepanelen

Als u zich aanmeldt als btw-ondernemer, dan moet u in principe de btw (te weten 21%) over geleverde elektriciteit afdragen aan de Belastingdienst. In Nederland kennen wij ten aanzien van de omzetbelasting de kleine ondernemersregeling (hierna: KOR). Op grond van de KOR kunt u in aanmerking komen voor een belastingvermindering als u in een jaar minder dan € 1.883 aan omzetbelasting moet betalen. Als u minder dan € 1.345 aan omzetbelasting moet betalen, dan hoeft u op grond van de KOR zelfs helemaal geen btw te betalen. Dit geldt waarschijnlijk voor bijna alle particulieren met zonnepanelen op hun woning.

Hulp nodig?

Wil je de btw op zonnepanelen terugvragen en wil je dat dit goed gebeurt? Of ben je benieuwd naar het effect van de btw-teruggave op je aanschaf? Laat administratiekantoor Fin4you met je meekijken bij je investeringen. Zij weten precies hoe je gebruik kunt maken van fiscale regelingen en helpen je graag!

Categorieën: Handige weetjes