Fin4you_BTW

BTW Afdracht

Ai, net te laat betaald, man overboord?  Het kan altijd eens gebeuren dat u net te laat bent of dat de bank niet snel genoeg uw btw overmaakt. Is dat meteen een ramp? Waar moet u wel op letten?

 

Oeps, te laat? Zoals u weet, is het belangrijk dat u de verschuldigde btw van uw aangifte tijdig betaalt. Zo geldt voor de maand- en kwartaalaangiftes dat het verschuldigde btw-bedrag uiterlijk de laatste dag van de maand na afloop van het aangiftetijdvak op de bankrekening van de Belastingdienst moet staan. Maar wat als het bedrag daarna pas bij de Belastingdienst binnenkomt? Krijgt u dan gelijk een boete?

Coulancetermijn. Komt uw betaling later dan de uiterste betaaldatum (lees: ontvangstdatum) binnen bij de Belastingdienst, dan krijgt u niet gelijk een boete. Als u maar binnen de zogenaamde ‘coulancetermijn’ (binnen zeven dagen na die uiterste datum) blijft.

Wanneer krijgt u geen boete? Als u binnen de coulancetermijn betaalt en u heeft de vorige btw-aangifte op tijd en volledig betaald, dan krijgt u geen boete. U ontvangt wel een verzuimmededeling.

Wanneer krijgt u wel een boete? U krijgt een boete als u:

– niet of te weinig betaalt;
– na de coulancetermijn betaalt; 
– binnen de coulancetermijn heeft betaald, maar u de vorige aangifte te laat, niet of niet volledig heeft betaald;
– een gedeelte binnen de coulancetermijn en een gedeelte buiten de coulancetermijn heeft betaald. In dit geval krijgt u een boete over het volledige bedrag. Dus ook over het gedeelte dat u binnen de coulancetermijn heeft betaald. 

Hoeveel bedraagt de boete? De betaalverzuimboete bedraagt 3% van het te laat of niet-betaalde bedrag met een minimum van € 50,- en een maximum van € 5.278,-.

Toch een boete ontvangen? Heeft u een boete ontvangen en bent u van mening dat deze onterecht is? Dan kunt u via het formulier ‘Bezwaar omzetbelasting’ bezwaar aantekenen. Dit formulier vindt u op het beveiligde gedeelte van de Belastingdienst: ‘Inloggen’ – ‘Voor ondernemers’ – ‘Overige formulieren’.

Als u binnen de coulancetermijn van zeven dagen na de uiterste betaaldatum betaalt en de vorige btw-aangifte op tijd en volledig is betaald, dan krijgt u geen boete.

Categorieën: Tips