Fin4you_auto_btw

BTW aftrekbaar van uw privé auto?

Als u de auto privé heeft gekocht en u gebruikt de auto regelmatig zakelijk, houd dan de kilometers bij die u zakelijk rijdt. U kunt deze kilometers declareren of aftrekken van de winst voor € 0,19 cent per gereden kilometer .

 

De BTW over de autokosten, zoals brandstof en onderhoud, waarvan u de bonnetjes en facturen heeft bewaard kunt u terug vragen met de aangifte omzetbelasting, mits u deze betaald heeft met een zakelijk betaalmiddel.

Uiteindelijk mag u alleen de BTW terugvragen voor het deel dat u de auto zakelijk gebruikt. Indien u dit kunt berekenen door middel van een sluitende kilometeradministratie, dan mag u aan het einde van het jaar het werkelijke percentage privé gereden kilometers corrigeren.

Mocht u géén sluitende kilometeradministratie hebben, dan corrigeert u dit aan het einde van het jaar met 1,5 of 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto*. Hier leest u meer over de btw correctie prive gebruik. Tips:

– Gebruik een tankpas die gekoppeld is aan uw zakelijke rekening, zodat u een bon heeft van alle brandstofkosten
– Houdt alle zakelijk gereden kilometers bij. Dit kan bijvoorbeeld met een app op uw mobiel
Let op! Voor de BTW geldt dat woon-werkverkeer privé kilometers zijn

Auto zakelijk gekocht

Indien u de auto zakelijk heeft gekocht, dan kunt u er voor kiezen om deze strikt zakelijk te gebruiken of zowel zakelijk als privé. Wanneer u de auto ook voor privédoeleinden gebruikt, zult u hiervoor bijtelling moeten betalen. Meer informatie over het bijtellingspercentage voor uw auto vindt u hier.

Als u minder dan 500 kilometer op jaarbasis privé gebruik maakt van uw auto, betaalt u geen bijtelling. Dit zal u in de meeste gevallen moeten aantonen door het voeren van een sluitende kilometeradministratie. Meer over de km administratie vindt u hier.

Is uw auto ouder dan 15 jaar? Dan heeft u te maken met een bijtelling van 35% van de economische waarde (waar de auto vandaag de dag voor verkocht kan worden). Als u de auto zakelijk heeft gekocht kunt u alle in rekening gebrachte BTW van zowel de aanschaf als de verbruikskosten terugvragen door middel van de aangifte omzetbelasting. Aan het einde van het jaar dient u het privédeel van de afgetrokken BTW te corrigeren en terug te betalen.

Dit kunt u op twee manieren doen:

1. U heeft een sluitende kilometeradministratie waaruit blijkt welke kilometers u zakelijk, privé en voor woon/werk heeft gereden. U maakt de berekening welk percentage van uw gebruik voor privédoeleinden is geweest en corrigeert dit met de laatste aangifte omzetbelasting van het jaar (let op: voor de BTW gelden woon-werk kilometers ook als privégebruik!)

2. Indien u geen sluitende kilometeradministratie heeft, corrigeert u tijdens de laatste aangifte omzetbelasting van het jaar het privégebruik met 1,5 of 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto.

Meer informatie over de correctie privé gebruik btw vindt u hier.

 * Voor auto’s waarbij u de aanschaf BTW heeft afgetrokken van de omzetbelasting geldt 2,7% gedurende de eerste 5 jaar. Voor auto’s waar géén aanschaf BTW op zit (tweedehands marge auto’s of tweedehands van particulier gekocht) geldt 1,5%.

Categorieën: Tips